Om vi börjar med magnesium i största allmänhet så ser vi en stor ökning i efterfrågan de senaste åren. Detta är till följd av en ökad medvetenhet hos konsumenten. En studie utförd i USA visar t.ex. att bara hälften av alla invånare i USA får i sig det dagliga rekommenderade intaget av magnesium.(1) Det finns andra uppgifter som säger att upp till 80 procent har magnesiumbrist. Förmodligen är det samma i alla västländer. Enligt den finska professorn, Robert Tigerstedt, var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1250 mg. Idag kan vi vara glada om vi får i oss 200 mg. När sädesslag och ris raffineras försvinner 75 procent av magnesiumet.
Magnesium
Varför har majoriteten av oss magnesiumbrist?
Enligt den finska professorn, Robert Tigerstedt, var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1250 mg. Idag kan vi vara glada om vi får i oss 200 mg. När sädesslag och ris raffineras försvinner 75 procent av magnesiumet.
Liknande studier har inte gjorts i Sverige. Man brukar säga att man skall äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig tillräckligt med magnesium, vilket stämmer bra. Men om man tittar på spenat som ett exempel, så innehåller det 97 mg magnesium per 100 g. Man behöver alltså äta 386 g bladspenat – inte långt ifrån ett halvt kilo per dag – för att få i sig dagsbehovet av 375 mg magnesium. Men då skall man också ta upp allting.
I allmänhet upptas bara 30–50 procent av magnesiumet från maten. Med andra ord, ett totalt intag på närmare ett kilo spenat. Dessutom skall man veta att upptaget från magnesiumfattig mat är långt högre än från magnesiumrik mat av någon anledning (ca 80-25%).
Magnesium hittar man även i olika nötter samt choklad, men det finns ändå en risk att inte få i sig rätt mängd varje dag om man inte äter detta regelbundet. Och en mjölkchokladkaka varje dag hjälper inte.
Är du intresserad av att läsa mer om magnesium och hur vi säkerställer att vi får i den mängd vi behöver för att må bra?
Nedan har vi samlat information om olika ämnen och frågor om magnesium, skrolla ner på sidan eller klicka på någon av rubrikerna nedan:
Hur mycket magnesium behöver vi varje dag?
Vad är effekterna av magnesiumbrist?
Magnesium är magnesium, eller?
Vad är magnesium bra för?
Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.
Hur får vi i oss magnesium?
Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.
Hur mycket magnesium behöver vi varje dag?
Det rekommenderade intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper:
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat intag |
Spädbarn 6-11 månader | 80 milligram |
Barn 1-2 år | 85 milligram |
Barn 2-5 år | 120 milligram |
Barn 6-9 år | 200 milligram |
Barn 10-13 år | 280 milligram |
Kvinnor och flickor över 14 år | 280 milligram |
Män och pojkar över 14 år | 350 milligram |
Vad är effekterna av magnesiumbrist?
Brist på magnesium kan ge direkta symptom såsom förstoppning, kramp, oro, hjärtarytmi. Långvarig brist kan ge allvarliga störningar såsom hämmad tillväxt hos barn, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Magnesium är även nödvändig för kroppens energiproduktion. Faktum är att magnesium är involverad i över 350 enzymreaktioner i kroppen. Magnesiumbrist är verkligen inte bra. Dessutom ökar det insulinresistensen, med risk för diabetes. Ett flertal av studier visar att man räddar hundratusentals liv genom att tillsätta lite magnesium i dricksvattnet. Intravenös behandling med magnesium skulle rädda massor av hjärtpatienter som kommer till akuten.
Kalcium - en viktig faktor
Kalcium fungerar som både synergist och antagonist till magnesium. Det innebär att kalcium och magnesium behövs i rätt förhållande för att båda skall tas upp optimalt. Man får höra mycket om att kalcium behövs för starka ben, men kroppen kan inte ta upp kalciumet utan att också få i sig rätt mängd magnesium. Det ultimata förhållande är 2:1. Det innebär att du för varje gram kalcium, skall få i dig ett halvt gram magnesium. I och med att vi från barnsben fått lära oss att mjölk ger starka ben har detta förhållande förskjutits och magnesiumkvoten har inte lyckats fyllas. Mjölk innehåller åtta gånger mer kalcium än magnesium.
Magnesium är magnesium, eller?
Magnesium är ett grundämne. Det är dock ett väldigt reaktivt grundämne som gärna vill släppa ifrån sig sin positiva laddning och bindas med ett annat ämne. Det är därför man kan se intressanta, närmast explosiva kemiexperiment i skolan med rent elementärt magnesium. Den magnesium som säljs som kosttillskott är alltid bunden till ett annat ämne. Det innebär att dess överskott av positiv laddning har neutraliserats med ett ämne som har en negativ laddning – och således neutraliserats. Det finns flera olika ämnen man kan binda med magnesium och i vissa fall har dessa ämnen specifika egenskaper i sig.